mosógép, mosogatógép, háztartási tippek

Rendezett otthon – avagy kupikirálynő csodálatos átalakulása

Rendezett otthon – avagy kupikirálynő csodálatos átalakulása

Rendezett otthon. Kupikirálynőnek is lehetséges? Kupikirálynő voltam – azt hiszem, nyugodtan mondhatom múlt időben. Bár a változás óta, nem telt el olyan sok idő, de annyi mindent változtattam meg gyökerestül, hogy le merem írni.

Írom ezt a blog bejegyzést és jó érzéssel tölt el, ha körbe nézek a szobában: világos falak, tiszta fények, virágos asztal, rendezett íróasztal, pihe-puha takarók és párnák a kanapén. Nincsenek pókok és porcicák, a spájzból mosókonyhává is avanzsált helységben a mosógép halkan duruzsol…

Ha Te körbe nézel otthon, mikor e sorokat olvasod és nem hasonló kép fogad, nem baj nálam sem volt mindig így. Ennek ellenére volt, hogy tökéletesen éreztem magam, máskor meg rossz érzéssel töltött el, de el sem tudtam képzelni, lehet ez könnyedén máshogy is.

Szóval egyben biztos lehetsz, én nem fogok ítélkezni, és ha jól érzed magad a mostani állapotok között, akkor ne is változtass. De ha nem, akkor viszont hidd el nekem, lehet ez másképp is, de alapjaiban kell máshonnan indulni.

A rendezett otthont, a mostani igen csak kedvező állapotot következőknek köszönhetem.

  • Alapos lomtalanítás a lakás minden, mondom minden pontján közel egy időben (2 héten belül), persze néhány területen már az alapok régebb óta rendben voltak pl. a ruhák, a konyha, élelmiszerek, a szerszámos láda…
  • Néhány szokást már régebb óta a napi rutinom részévé tettem, amit nap, mint nap gondolkodás nélkül megtettem már pl. a konyhapultot mindig kacat mentesen és tisztán tartottam, reggel szellőztetek és beágyazom, a szelektív hulladékot nem halmozom a végtelenségig… Persze ezek elvégzése idő, de nem olyan sok, mint elsőre gondolnád, máshol pedig bőségesen megtérül, de erről majd később…
  • A lakásom eladása mellett döntöttem és szerettem volna megvalósítani a home stangiget (azaz a lakást felkészíteni az eladásra, egy olyan állapotot létrehozni, amelyből a lehető legtöbb ember el tudja képzelni, hogy tökéletes otthont tud majd magának és családjának varázsolni belőle). Bár az élet része a mosógép a száradó ruhával együtt, a konyhai szivacs és mosogatószer, a kéznél lévő partvis és még hosszan sorolhatnám ezeket az apróságokat, ami egy lakás hangulatát erősen csorbítja… Persze ezekből sok mindent már korábban is szerettem volna megvalósítani, de nem voltam elég bátor néhány dologba belevágni. Ma már sajnálom, de az idő kerekét nem tudom visszafordítani.

A rendezett otthon 3 alapvető titka:

  1. Nincs igazából majd, hanem alapvetően most van csak.

Nincs listaírás az elvégzendő feladatokról, hanem ami belefér 5 percbe, azt azonnal elvégzem. A tapasztalatom az, ez viszi el a legkevesebb időt és energiát, ez tölt el a legtöbb jóérzéssel, aminek hihetetlen pozitív hatása van az életemre. Ha nincs kupi, a lányok sem érzik minden mindegyalapon, hogy bármit bárhova letehetnének. Így a megkezdett kupacokat nem bővítik és el sem kezdenek egyedileg létrehozni. Írok néhány példát, hogy jobban érthető legyen:

  • A mosogatógépet azonnal kipakoljuk!
  • A szemetet, mikor otthonról távozunk kivisszük.
  • Az elromlott dolgokat vagy azonnal kidobjuk, vagy azonnal megjavítjuk/javíttatjuk. Pl. egy kiégett égőt azonnal kicserélünk, a szelektív szeméthez tesszük a kiégett égőt, hogy ne kelljen később hónapokig kerülgetni. A javíthatatlanul elszakadt fehérneműt kidobjuk, nem tologatjuk a fiókban egyik helyről a másikra.

 

  1. Mindig viszünk valamit valahonnan valahová.

Ez különösen emeletes lakásoknál hatékony megoldás, de szobáknál ugyan úgy működik, azaz nem közlekedünk üres kézzel. Ami már nem kell az emeleten pl. üres bögre és pohár, szennyes ruha, azt fogjuk és magunkkal visszük. A földszintről felvisszük a tiszta ruhát a szekrénybe, a táska odavaló tartalmát sem kerülgetjük napokig.

Ez szintén egy idő után rutinná válik és rá áll a szemünk és a kezünk. Különösen segítség lehet az elején, ha a lépcső tetején vagy alján gyűjtő pontokat határozunk meg. Egyébként egyre gyakrabban elő fog fordulni, hogy semmi nem lesz ott.

 

  1. Ha valamit nem használunk, egyből a helyére tesszük.

Ez a pont sokkal messzebb vezet, mint amit látszólag jelent, sokkal nagyobb falat, mint az előző kettő pont, mert egyszerűen el kell oda jutni, hogy mindennek legyen helye. Mert ez, baromi nagy feladat, akár több hónap alatt, akár néhány hét alatt eljutni ide. Mindennek legyen helye, tudd miért hova kelljen nyúlni, tudd mit hova kelljen visszarakni.

És ha ez megvan, akkor igazából az első 2 pont már gyerekjáték, egyszerűen onnantól kezdve megy minden, mint a karikacsapás, egyszerűen beindul egy folyamat, ami onnantól kezdve visszafordíthatatlan.

Nem kertelek, számomra nem volt egyszerű megoldani bár a ruháim jó egy éve rendben, a konyhámban is megvalósult, de a sok-sok apróságnak megtalálni a helyét, annyira, de annyira nem volt egyszerű. Legalább is nekem nem, pedig mindennek ez az alapja, régóta tudtam, de valahogy mégsem akartam tudomásul venni, oly sokszor hittem, nekem e nélkül is menni fog, hogy ne legyek kupikirálynő.

Ma már nem okoz nehézséget a pl. az adventi naptár elpakolása sem (nálunk fa szekrény 24 ajtócskával), már jövő decemberig a dobozában pihen. Korábban bizony előfordult, hogy csak húsvét előtt néhány héttel csomagoltuk el.

Sajnos van egy rossz hírem, ha az alap (mindennek legyen helye) nincs rendben, akkor kicsit szélmalomharcot fogsz folytatni, a többivel is sokkal nehezebben fogsz megbirkózni. Nem lehetetlenség e nélkül rendet tartani, de sokkal több energiába kerül és sokszor a fejedre fognak nőni a feladatok.

De van megoldás én már ismerem, és olyan jó érzés ezt leírni. Hidd el a kupikirálynőnek létezik a csodálatos átalakulása…

Gyere és csatlakozz Facebook csoportunkhoz Kupikirálynő(k) csodálatos átalakulása.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.