8 három perces szokás, ami javítja a közérzetem

8 három perces szokás, ami javítja a közérzetem

Vajon megéri-e, naponta 8 x maximum 3 percet szánni, ezekre a dolgokra? A válaszom határozottan igen, de mik is azok a szokások, amik nálam beváltak. És miközben szedem össze ezeket a szokásokat, gyorsan leellenőrzöm, hogy tényleg ennyi idő elég-e rá?

Igazából, ha három perc ne elég rá, és a három perc lejáratakor befejezed, akkor is napról napra halad a rend és a tisztaság, ha minden alkalommal foglakozol ennyit vele.

Az én kedvenceim:

  1. Pakold ki a mosogatógépet!

Ez azért jó szokás, mert ha üres a mosogatógép vagy csak szennyes edény van benne a lányok is beleteszik. Ha nem üres, azaz tiszta edényekkel van tele, akkor hajlamosak a pultra vagy a mosogatóba tenni a szobájukból előkerülő teás bögrét, müzlis és gyümölcsös edényeket. Tehát, ha erre figyelek, akkor a rend fenntartásához másokat is megnyerek. Ha van idejük ők is kipakolnak, de van, hogy már idő van és nincs rá épp akkor idejük.

Számtalanszor lemértem, sportot űzök belőle, hogy míg a tea vizem felforr pont ki is tudok pakolni belőle.

  1. Pakold be a mosogatógépet!

Étkezés után ez természetes mozdulat, de van, hogy egy-egy pohárra, kistányérra úgy tekintek még simán fogom használni, akkor azt egyszerűen a pultra teszem. És az igazsághoz az is hozzátartozik, a lányok sem pakolnak el 10 esetből 10-szer, ezért néha közbe kell lépnem, de megéri simán, mert mindig jobb érzés belépni így konyhába.
Teszt, most pont volt 1-2 dolog a pulton, ami bekerült a gépbe, amivel meg is telt. Plusz kimaradt két magas pohár és egy pattogatott kukoricás tál, amiket kézzel elmostam és eltörölgettem. Ez így 5 perc volt, de három percnél nem volt szívem abbahagyni.

  1. Pult letakarítása.

Mivel nálam nagy szabad felületek vannak, így gyorsan haladok, nálam beletartozik a főzőlap letakarítása és mosogató átöblítése, letörlése is. Igazából a pult és főzőlap között annyi a különbség. hogy szivacsot váltok, mert másik szivacsom van az indukciós főzőlaphoz, az egyik fele enyhén dörzsis, a másik fele pedig fényesre törli.

Teszt: most is pont elég volt 3 perc, jó lesz majd lemenni vacsorát főzni.

  1. Nappali, étkező, konyha felsöprése.

Most ne egy alapos söprésre gondolj, hanem a szabad szemmel is látható szöszök, morzsák, összesöprésére. Különösen a konyhában és az asztal körül, mindig van 1-2 sarok is, amit ilyenkor meglátogatok, de az összesen nem megyek ilyenkor végig, azt egyébként is jobban szeretem porszívóval.

Teszt, ma már egyszer söpörtem, így 2 perc alatt sikerült némi port és morzsát összeszedni, ha kb. egy napos állapot van, akkor kell a 3 perc, mivel kb. 35 – 40 négyzetméterről beszélünk. Ez a három perc is egyébként látványos eredményt szokott hozni, mindig úgy gondolok rá megéri. Igazából síelések alkalmával jöttem rá, milyen gyors és látványos, így sokat használt területeken végig futni.

  1. Alapos szellőztetés.

Igazából ez egyszerre több is és kevesebb is, mint 3 perc. Mert míg szellőztetek más helyiségben pont tudok 3 db 3 perces közérzet javító apróságot elintézni. Ilyenkor az ágynemű még elől van, úgy hajtom, hogy a belső része és az ágy is szellőzzön egyben. A legjobb módszer, hogy az esetleges magasabb páratartalmat ingyenes levigyem.

Régebbi teszt: megfigyeltem egy kb. 10 perces szellőztetés a szoba hőmérsékletét 2-3 Celsius fokkal, a páratartalmat pedig 5- 10 %-ot is csökken.

  1. Beágyazás.

A kiszellőztetett ágyneműt már örömmel rakom el, nekem egy ágyneműtartó ládám van (még a nagymamáé volt, korábban volt játéktároló is), így nem kell sokat bajlódnom vele, egyszerűen elsüllyesztem. Majd az ágyat leterítem és a párnákat az ágyra teszem, ilyenkor jó ránézni már a hálóra is. Szintén egy nagyon látványos lépés.

  1. Szennyes ruha összeszedése.

Igen nem egyszer előfordul, hogy este csak az ágy mellé vagy fürdőbe a földre kerül, persze nem mindig, amióta a kupikirálynő csodálatosan átalakult, egyre ritkábban. A lényeg este vagy reggel, ez kb. 2 perc, három perc alatt, már a lányok szobájából is begyűjtöm a szennyest. A fürdőben megszüntettem a szennyes tartót és a mosógépet is. Igazán jó döntés volt, hogy végre letelepítettem a spájzba (ahova, már akkor kiépítettem, amikor még csak készülő félben volt a ház), de a sok lom elfoglalta a mosógép helyét.

Régi álmom teljesült, nem is tudom miért ne hoztam meg ezt a döntést sokkal korábban. Most ettől is boldog vagyok végre van mosókonyhám, és a fürdőszoba, csak a kellemes és feltöltő fürdésre és szépítkezésre emlékeztet.

  1. Szaniterek és tükrök áttörlése.

Nekem két emeleten is van, de még az emeletváltást is beleszámítva megvan három perc alatt, persze sokszor nem egy időben egyszerre végzem el, hanem éppen amerre járok.

Fürdő és a WC kulcsa, minden más, ha a mosdókagyló és a csaptelepek csillognak-villognak, egyszerűen vonzza a szemet és az esetleges hiányosságokról elvonja a szemet.

8 x 3 = 24 perc az életedet jobbá teszi, sokkal nagyobb kedved van elvégezni azt a munkát, amihez nem kell gázálarc, makacs zsír és vízkőoldók, hanem egy tiszta mikroszálas kendővel, akár kiskosztümben is elvégezhető és nem kell hozzá játszós ruhába öltözni.

24 perc tűnhet soknak is, de ha nem egyszerre, hanem jártadban keltedben, a reggeli készülődéskor és az esti lefekvéskor végzed el ezeket, akkor 12 – 12 perc nem is olyan sok már. Tényleg azt kell mondanom szinte észrevétlenül elvégezhetőek ezek az apró feladatok.

Ráadásul, ha nem is kell egyedül elvégezned mindet. Ha minden családtag, csak 1-2 őt magára vállal, neked már alig marad feladat. Ráadásul az a jó, ha rendszeresen figyelsz ezekre az apró, de látványos feladatokra, akkor még az sem baj, ha egy-egy elfoglaltabb napon kimarad valamelyik, nem okoz érzetben különbséget.1 thought on “8 három perces szokás, ami javítja a közérzetem”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük