Kísérlet – Mire elég 15 perc extra házimunka?

Kísérlet – Mire elég 15 perc extra házimunka?

Új élethelyzetbe kerültem, egy meglévő háztartást kell átvennem. A lakás teljesen vállalható, sőt talán sokan még irigylésnek méltónak is találják a kiindulási állapotot, tényleg láthatóan egy jó állapotban lévő, nem elhanyagolt háztartásról beszélünk. A konyha, fürdőszoba alapvető dolgaiba már jó ideje belefolytam, de nem néztem a dolgok mögé (pl. felporszívóztam, felmostam, tudom, hol a mosószer, de egy csomó fiók, szekrény tartalmáról fogalmam sincs).

Kiindulási állapot: A koronavírus kezdetéig két hetente jöttek takarítani 1 – 2 órában 2 – 4 fő, azaz kb. 4 – 6 órában. Ami most már kilenc – tíz hete elmaradt, így elérkezettnek érzem a pillanatot, hogy kialakítsak itt is egy takarítási rendet. Néhány sötét, elhanyagolt pontot is rendbe hozzak (ami látszólag lehetetlen pl. főzőlap, sok-sok éves ráégett zsiradéka), de mégis szeretném megpróbálni. Jó alkalom, hogy ezt a blogot is felfrissítsem, igazából életet leheljek bele.

Tervem, a napi, heti rutinok mellett (mosogatás, mosás, söprés, felmosás), a ritkábban végzett házimunkákba is belefolyjak csak néhány példát kiragadok pl. elszívó tisztítása, kenyérpirító tisztítása, tűzhely-, sütőtisztítása, vízköves WC kitisztítása… Ezek azok a házimunkák, amelyek a két hetente lévő takarításba sem fértek bele. Most ezeket a feladatokat értem az extra házimunka alatt.

Nézzük! Mire lesz elég 15 perc extra házimunka? Mennyi idő után lehet, majd érezni a hatását? Hogyan fognak, ezek a feladatok beépülni a mindennapi életbe? Van ennek értelme egyáltalán?

Az extra házimunkán kívül, még ezekről szeretnék írni:

  • Saját eddig bevált módszereimet megosztani veletek és az élethelyzethez hozzáigazítani.
  • Ahol van több módszer, ott összehasonlítást végezni melyik az olcsó, melyik a gyors, és környezetkímélő megoldás. Esetleg létezik ezek kombinációja?
  • A neten sok-sok takarítási tipp és ötlet terjed, sokan csak megosztják, de a valóságban a mindennapokban ténylegesen, hogyan működnek. Ezekről saját tapasztalatokat írni.
  • Hosszútávon tervezem, hogy a háztartási tisztítószereket, eszközöket is több szempont alapján górcső alá venni.

Hát innen indulunk, nem ígérek semmit, de azt igyekszem betartani.

Az első lépésről itt tudsz olvasni: Hogyan alakítottam át a 8 három perces közérzetjavító szokásomat.

Vagy gyere és kövesd a Hatékony háztartás FB oldalát is.2 thoughts on “Kísérlet – Mire elég 15 perc extra házimunka?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük