8 háromperces közérzetjavító szokás újragondolása

8 háromperces közérzetjavító szokás újragondolása

Korábban írtam már róla, milyen 8 három perces közérzetjavító szokás vált be nálam, ami sokat lendít a napjaimon, hogy jó közérzetem legyen.

Első lépés. Írtam róla, hogy új háztartásom lett, így itt is szeretném bevetni ezeket és egyben leellenőrzöm, hogy itt is működik-e ugyan úgy, vagy esetleg, milyen változtatásokra lesz szükségem.

Menjünk szépen sorban, az eddig bevált közérzetjavító szokásaimon.

1. közérzetjavító szokás: Mosogatógép kipakolása

Hát az az igazság, hogy annak ellenére, hogy nagy mosogatógép fun vagyok, itt mégis ritkán használom és ennek több oka is van.

Talán az első és legfontosabb oka, a mosogató gép mérete nem igazodik a család méretéhez. 60 cm-es 12 terítékes. Korábban sem lakott itt nagy család, így semmi nem indokolta korábban sem ezt a választást.

A másik oka, hogy van néhány kedvenc tányér, evőeszköz és pohár, amiből csak pár darab van és Feri ragaszkodik hozzá, ezért ezeknek mindig tisztának kell lenni.

A harmadik oka pedig az, hogy nagyon rosszul pakolható mosogatógép (már több, mint 10 éves AEG), az evőeszközök nem férnek bele a tartóba, széles a nyelük, a tányérok vastagsága és formája sincs összhangba a mosogatógéppel, vagy összeérnek vagy csak minden második helyre pakolok…

+ 1 ok: nem is lettek patyolat tiszták az edények, de ezt a problémát egy alapos mosogatógép tisztítással sikeresen megoldottam

+ még egy ok: a szokások, egy egyszemélyes háztartásban nyilván ennyi egyéb körülménnyel együtt, nem volt használatban és a folyamatos kézi mosogatás jó szokássá vált, amiről nem is egyszerű leszokni.

Majd meglátjuk, mi lesz a mosogatógép sorsa, most egyelőre, ha nincsenek vendégek vagy extra nagy sütés-főzés, akkor marad a praktikusabbnak tűnő kézi mosogatás.

Így ez a pont, úgy változott, hogy az edényszárítóról elpakolás.

2. közérzetjavító szokás: Mosogatógép bepakolása

Az első pontból adódik, hogy ez sem lesz napi program, így a nap végén vagy elején, egy gyors mosogatásra cserélem, ez néhány poharat, tányért fog jelenti, amik vacsora után, még összegyűlik. A többi edény főzés vagy étkezés után, azonnal mosogatásra kerül.

Így ez a következőképpen módosul, apróságok mosogatása.

3. közérzetjavító szokás: Pult letakarítása

Hát itt elég sok minden van a pulton még és mivel gáztűzhely van a takarítása is bonyolultabb (értsd többet kell pakolni hozzá). Plusz az egyik szívfájdalmam, hogy bizony csórikám (gáztűzhely) bizonyos részei, eléggé elhanyagolt állapotban van. De erről biztosan fogok majd, egy külön bejegyzést írni.

A lényeg most meghagyom és elkezdem figyelni a három perc mire elég, teljes pult takarításra most még nem, de a nagy felületekre igen, arra viszont érzésem szerint sok is.

4. közérzetjavító szokás: Konyha, étkező, nappali felsöprése

Itt talán ez a sorrend a legmegfelelőbb és biztos vagyok benne, ugyan úgy fog működni, mint a régi lakásban. Teljes sarkokat is érintő söprésre biztos nem lesz elegendő, de a kellemes összképhez eddig is hozzájárult már itt is.

5. közérzetjavító szokás: Alapos szellőztetés

Soha nem marad el, de igazából nem is plusz idő, mert addig, ha én szellőztetek megcsinálok valami mást is pl. most nyáron a teraszon lévő virágokat megöntözöm. De sokszor, nem is én csinálom.

6. közérzetjavító szokás: Beágyazás

Nem ágyazunk be, csak akkor, ha tudjuk, hogy valaki, aki nem szűk család, jön hozzánk és dolga lesz a hálóban. Pl. klíma szerelő, takarítók… Hogy ez a szokás miért alakult így, a párom allergiája miatt vagy mert a nagy takarót neki nem volt türelme szépen elrendezni, nem tudom. Az ágyneműt így is elrendezi az, aki utoljára kel fel. Sokszor ezzel sincs feladatom.

Magát a pontot meghagyom, csak kicsit máshogy csinálom és hozzáteszem a nappaliban a TV-s takarók összehajtását.

7. közérzetjavító szokás: Ruhák összeszedése

Ezzel valahogy itt nincs igazán problémám. Valahogy sikerült mindenki tudtára adnom és meg is valósítanom, hogy csak azt fogom kimosni, ami a szennyestartóban van. Így a saját ruháim összeszedése belefér a beágyazós 3 percbe, vagy csak egyszerűen leviszem.

Mosás előtt meg futok egy kört biztos, ami biztos alapon a család itthon lévő tagjainál, lapul-e esetleg valahol valami mosni való pluszban.

Ezt a 3 perces pontot kiveszem, kivettem a napi jó szokások közül.

8. közérzetjavító szokás: Szaniterek és tükrök áttörlése

Ez a pont is megmarad, de mivel több szaniter van (lent is van nagyméretű mosdókagyló, fent pedig bidé is), így ebből a három perces pontból, két három perces pont lesz.

Földszint reggel, emelet este.

ÚJ! 9. közérzetjavító szokás: Függővirágok öntözése

Tavasztól – őszig viszont szükség van egy plusz pontra, a függővirágok reggeli öntözésére. Ez sajnos nem fér bele 3 percbe, de 10 percbe már kényelmesen, amibe már belefér egykis kerti élvezkedés is, az éppen nyíló virágok megcsodálása, a nap elején, ez így együtt már feltöltő.

Tanulságok: így ennek megfelelően, a „három perces közérzetjavító szokások” így néznek ki most.

Reggel:

  • Edények elpakolása
  • Felsöprés a látványos helyeken
  • Szellőztetés, „ágyazás”, saját ruha összeszedése
  • Szaniterek, tükör földszint
  • Függő virágok öntözése

Este:

  • Esti mosogatás
  • És pult áttörlése
  • Szaniterek + tükör emelet

Ami viszont fontos, ezekhez a szokásokhoz sem ragaszkodom foggal és körömmel. Semmi sem történik, ha egy-egy nap valamelyik kimarad, majd másnap bepótlom. Talán a növényekre kell a legjobban figyelni, de az meg egy kicsit időjárásfüggő is. Sőt, ha kevesebb időd van, akár néhányra gondolhatsz úgy, amit minden másnap teszel csak meg. Pl. szaniterek, söprés, pult. A lényeg alakítsd magadhoz és az otthonodhoz, ezeket a nálam bevált szokásokat, hátha nálad is lesz olyan, ami beválik.

Gyere és csatlakozz a csoporthoz, ha téged is érdekel a hatékony háztartás trükkjei.1 thought on “8 háromperces közérzetjavító szokás újragondolása”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük