Mennyibe kerül egy mosás?

Mennyibe kerül egy mosás?

Mennyibe kerül egy mosás? – feltetted már valaha is ezt a kérdést. Vajon mi befolyásolja legjobban a mosási költségedet? Garantálom meg fogsz lepődni, mert nem a mosógép ára, legalábbis nem önmagában az ár a meghatározó.

Mennyibe kerül egy mosás?

Most segítek megválaszolni, amivel egyben arra is választ kapsz, vajon Neked érdemes-e drágább, nagyobb mosógépet venni. Vigyázz, hosszú lesz és sok-sok szám is lesz benne, de igyekszem érthetően és logikusan levezetni.

Van néhány feltételezésem, aminek jó része statisztikákra, másik része megfigyelésekre épül.

Statisztikák: egy átlagos család mérete 3,5 fő és heti 15 kg ruhát mos ki.

 • Normál háziasszony (1-es): 4 tagú család, havonta kb. 80 kg ruhát mos ki.
 • Mosás kényszeres háziasszony (2-es): Tapasztalataim alapján, vannak olyan háziasszonyok, akik notórius mosók. Minden nap mosnak, sokszor a néhány órát használt, még nem koszos ruhákat is egyből a szennyes tartóba teszik. Ő náluk fejenként 30 kg ruhával érdemes inkább számolni.

A mosógépek energiafogyasztását éves szinten 220 mosással határozzák meg (ez heti 4,2 alkalom), a mosógép élettartalmánál 5 évnyi, azaz 1100 mosással számoltam.

A mennyibe kerül egy mosás számításokat két fajta mosógépnél vizsgáltam meg. Ugyan annak a cégnek az egyik legolcsóbb és egy középkategória felsőbb ársávjában lévő modellnél. Azt feltételezve, hogy ugyan olyan tartósak, csak a mosások száma befolyásolja, hogy mennyit bírnak.

 • mosógép paraméterei: A+++, centrifuga 1400 fordulat, 9 kg, éves fogyasztása: 152 kWh, éves vízfogyasztás: 11200 liter, ár: 193.000 Ft
 • mosógép paraméterei: A+, centrifuga 1000 fordulat, 5 kg, éves fogyasztás: 182 kWh, éves vízfogyasztás: 9020 liter, ár: 80.000 Ft

További feltételezésem, hogy egy 9 kg-os mosógépet, ugyan úgy soha senki nem tölt tele, mint egy 5 kg-osat, mindkettőnek a töltetét 1 kg-mal csökkentettem. A Bravúros beosztók csoportban, amikor ez szóba került szinte egységes vélemény volt, hogy annyi ruhát senki nem tudott beletenni, mint amennyi a maximális töltet kilogrammra lehetséges lenne.

Mosások száma havonta, a fentieket figyelembe véve:

Hány év alatt éred el az 1100 mosást és annak havi költsége? Azaz most egy egyszerűsített amortizációt számolok.

Mennyibe kerül egy mosás, még mindig ezt próbáljuk kideríteni, a főbb költségek összeszedésével. Attól hogy több ruhát mosol mivel a víz mennyisége közel azonos, nem csökkented jelentősen a mosógépbe töltött mosószer és öblítő mennyiségét. A mosószereknél a nagyobb dobokhoz kb. + ½ adagot ajánlanak.

A csoportban gyorsan feltettem egy villámkérdést és a válaszadók 2/3-a, azt mondta, hogy nem változtatott a mosószer adagolási szokásán, amikor kisebbről nagyobbra vagy nagyobbról kisebbre tért át, így a többség esetében a feltételezésem helyes.

Egy kilogramm ruha kimosási költsége:

Ha végig nézed a számokat, akkor a következő következtetéseket tudod levonni, arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerül egy mosás.

 • Sokkal beszédesebb szám, hogy összesen mennyibe kerül neked havonta a mosás:
  • 3015 Ft-ra jön ki egy mosás, egy drágább, de nagyobb kapacitású mosógéppel.
  • Míg az olcsóbb, de sokat használt mosógépnél lesz a legmagasabb költséged: 5.912 Ft
 • A mosógép költségén kívül kb. ½ – ½ arányban teszi ki a rezsi (áram és víz) illetve a mosási adalék anyagok költése (mosószer, öblítő).
  • Ha már A kategóriás készüléket választasz, viszonylag kis rezsi különbség jön ki.
  • Az áram és a víz árára nincs ráhatásod.
  • Többet tudsz azzal megspórolni, ha körültekintően vásárolsz mosószert, vagy esetleg elhagyod az öblítőt.
 • A mosás legnagyobb költsége maga a mosógép és nagyon nem mindegy egyszerre hány kilogramm ruhát mosol ki! Durva számításként, ha két gép között hezitálsz, arányosítsd a mosási tömeghez a két gép árát. A példánk esetében az 5 kg ruha mosására alkalmas gép 80.000 Ft, ha tudna 9 kg-ra vetítve már 144.000 Ft, ugyan annyi ruha kimosására és közel dupla mosószerről és öblítőről még nem is beszéltem, amit apránként fizetsz meg.
 • Semmi értelme, drága, nagy mosógépet venned, ha egyébként is fél programmal működtetnéd, tehát nem pakolod tele, mert kevés a ruhátok.
 • A költségekre a legnagyobb hatással a mosási szokásod van, hogy mindig a lehető legtelibb állapotban indítsad el.
 • A másik legjobban befolyásoló tényező, hogy mennyi és milyen áru mosószert kell beletenned a gépbe, hogy patyolat tiszta ruhát tudjál kivenni.
 • Sokkal többet érsz el, ha a mosógéped nem teszi tönkre a ruháidat, nem bolyhozza ki azokat, a dob nem sérti meg, és nem keletkeznek apró lyukak rajta. Talán ezért is megéri jobb minőségű mosógépet venni. Egy-egy ruha elvesztése több ezer forint is jelent.

Nyugodtan helyettesítsd be a Te számaidat és megkapod nagyságrendileg, hogy egy mosás mennyibe kerül, és azt is látni fogod a Te esetedben, mi van a legnagyobb hatással a havi mosási költségedre.
Mennyibe kerül egy mosás? – javaslom, ne is mosásra számold ki, hanem hogy a saját mosási szokásokkal, és mosógépeddel mennyibe kerül havonta.

Gondold végig, ha mosógép cserében gondolkodsz, hajlandó lennél-e a mosási szokásodon változtatni pl. nagyobb dob- kevesebbszer mosol egy héten. Milyen mosógépet vegyek?2 thoughts on “Mennyibe kerül egy mosás?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük