Mosogatógép sótartály

Mosogatógép sótartály

Mosogatógép sótartályát a mosogatógépben kívülről nem látjuk, csak a sótartály csavaros fedelű nyílását. Általában a mosogatógép alján, az alsó kosár alatt található, régebbi modelleknél esetleg a belső falon. Leírás nélkül sem nagy kunszt megtalálni, de ha szükséges vedd elő a készülék leírását.

A mosogatógép sótartályát, mindig töltsük fel, kivétel, ha kombinált, többfunkciós mosogatógép tablettát használunk, amelyik már vízlágyító sót is tartalmaz. Ilyenkor, akár ki is kapcsolhatjuk só jelző funkciót is, amíg nem váltunk más típusú mosogatószerre.

Ha a víz nem elég lágy, akkor egyrészt nem kellő tisztaságú edényeket fogunk kapni, másrészt sokkal gyorsabban tönkre fog menni a mosogatógépünk. Mindig figyeljük a mosogatógép jelzését, mikor van szükség a só feltöltésére. Ha annyira régi gépünk lenne, aminek nincs még só kijelzője, akkor hetente töltsed utána.

Első mosogatógép tulajdonosok gyakran felteszik azt a kérdést, ha vizet látnak a sótartály feltöltésekor, hogy problémát okoz-e?

Nem, mert amikor a sót beletöltjük, akkor egyrészt a felesleges vizet kinyomja, másrészt, úgy is fel fog oldódni a só a használat során.

Mosogatógép sótartály első beüzemelése

Az első használat előtt, nekünk kell a sótartályt kb. 2 liter vízzel feltölteni, hogy a só fel tudjon oldódni. Későbbiekben erre már nem kell figyelni, mert üzembe helyezés után, már elegendő lesz.

Mosogatógép sótartály rendszeres feltöltése

  • A sótartály feltöltéséhez csavarjuk le a tartály kupakját, ilyenkor víz illetve sólé folyhat ki, ezért ezt a kupakot csak a só feltöltése érdekében csavarjuk le.
  • A nyílásba helyezzük be betöltő tölcsért, ami alul ki fogja engedni a vizet, ahogy a só nyomja ki azt.
  • Töltsük bele a sót. A mosogatógép sótartályának befogadóképessége általában 2 kg, pont annyi, amennyi a legtöbb bolti kiszerelés.
  • A kupak visszacsavarása előtt a só maradványoktól tisztítsad meg a betöltőnyílás peremét és csak azután csavarjad rá szorosan a mosogatógép sótartály fedelét.
  • Gyors, rövid program edények nélküli elindítása.

Saját tapasztalatok a mosogatógép sótartályának töltésével kapcsolatban:

Előfordulhat, hogy elsőre úgy tűnik, túl sok töltöttél a tölcsérbe, ami már nem fog beleférni, ilyenkor én egy pálcával (pl. kisebb nyárs) a sót megkeverem és így a tartály további sót nyel el, és a felesleges vizet kinyomja.

Azonban az sem baj, ha a teljes mennyiséget, nem töltjük bele, mert így legalább van tartalék sónk, amivel azonnal fel tudjuk tölteni a mosogatógép sótartályát, ha a kijelző jelez. Mi pedig azonnal fel tudjuk írni a bevásárlólistánkra, hogy legközelebb a mosogatógépbe sót kell vásárolnunk.

A mosogatógép leírásban ugye javasolják, hogy utána azonnal indítsunk el egy gyors rövid programot edények nélkül, hogy a kifutott sólé felhíguljon és kiszivattyúzásra kerüljön, hogy véletlenül se károsítsa a mosogatógépet.

Őszinte leszek, én mindig mosogatógép indítása előtt töltöm fel a mosogatógép sótartályát (só nem szokott mellé menni, mert tölcsérrel nagyon könnyű betölteni), és utána azonnal el is indítom, így megspórolok egy üresjáratot.1 thought on “Mosogatógép sótartály”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük