Mosogatógép méretek

Mosogatógép méretek

Mosogatógép méretét több módon is megszokták határozni, de a kétféle meghatározás szoros összefüggésben van valójában. Sokban leegyszerűsíted a mosogatógép választásod, ha először azt gondolod végig, milyen méretű mosogatógépet válasszál, ha ez megvan, akkor jöhet a többi szempont is.

Mosogatógép méretek terítékszám alapján:

 • 12 terítékes: amelybe modelltől függően 12- 15 terítékes is beleférhet, ezt a leírásban pontosan megtalálod.
 • 9 terítékes: 8-10 terítéket tudsz egyszerre belerakni, szintén mosogatógép modell függő, de egy-egy modellnél a leírásban pontosan megtalálod.
 • 6 terítékes: vagy asztali mosogatógépnek is szokták nevezni, 6-8 terítéket elnyelő fajták léteznek.

Mosogatógép méretek szélesség alapján:

 • 60 cm széles: ezek a gépek a nagyméretűek, amit igazából a normálméretnek tekintünk. Ezekbe a mosogatógépekbe fér bele a 12-15 teríték. (60 x 85 x 60)
 • 45 cm széles: ezeket szokták keskeny mosogatógépnek nevezni. Ezekbe a mosogatógép modellekbe fér 8-10 teríték. (45 x 85 x 60)
 • 55 cm széles: jellemzően az asztali mosogatógépek, melyeknek a magassága kb. fele az előző két modellének, és általában a mélységűk is kisebb. (55 x 45 x 50)

Ezek a beépíthető mosogatógépek standard méretei. Az első szám a szélesség, a második a magasság, a harmadik pedig a mélység centiméterben. Szabadon álló modelleknél esetleg találkozunk ezektől eltérő méretűekkel is.

Mosogatógép méretek alapján, ebből a három típusból tudsz választani.

Mosogatógép méret választásnál milyen szempontokat vegyél figyelembe:

 • Hány fős a háztartás?
 • Milyen gyakran vannak vendégeitek, akik jelentősen befolyásolhatják a létszámot?
 • Hányszor étkeztek otthon?
 • Milyen gyakran főztök?
 • Mennyi konyhai eszközöd van?
 • Mekkora helyed van a mosogatógép számára?

Véleményem szerint, ne is csak a létszámot nézzed, hanem, hogy hányszor étkeztek otthon, az sokkal meghatározóbb.

 • 1-2 fősnek az asztali elegendő a legtöbb esetben. Persze, ha már tudjátok, hogy néhány éven belül bővülni fog a család, akkor már más a helyzet.
 • 3-4 főnek a keskeny, még napi főzéssel is (bár sokan ezt cáfolják) elegendő. Nekünk 4 főnél és most 3 főnél is tökéletesen elegendő, napi főzés mellett is. Hármunknak kb. 7 étkezésünk van itthon, hétvégén lehet több is. 2 reggeli, 2 ebéd és 3 vacsora. Igaz szinte naponta megy is a gép, ritka kivétel, mikor nem, de én személy szerint nem szeretem, ha sokáig állnak benne piszkos edények.
 • 4 fő fölött rendszeres főzésnél már szükséges lehet a szélesebb mosogatógépre, de legyen is hozzá elegendő edényed.

Egy 4 fős családnak, hiába van széles, mondjuk 14 terítékes mosogatógépe, ha edény készletből, csak 6 terítékes szettje van, hideget esznek, inkább csak melegítenek, vagy egyszerűbb ételeket készítenek odahaza. Ebben az esetben gyakran előfordulhat, hogy 1-1 tányér típusért vagy evőeszközért be kell nyúlni a koszos edények közé és kézzel kell elmosogatni vagy félig telin kell elindítani.

Ha nagyméretű mosogatógépben gondolkodsz, akkor egy biztos több szett tányérral és pohárral kell berendelkezned, hogy ne kelljen félig üresen járatni. Erre is gondolj!

Sokan a keskenyebb mosogatógép modell elleni érvként azt hozzák fel, hogy nem fér bele a nagyméretű tepsi. Ezt cáfolnám, hisz a sütők külső mérete maximum 60 cm, a valós belső mélységük sem szokott 45 cm-nél több lenni, így a nagyméretű tepsi is pont belefér a 45 cm-es keskeny mosogatógépbe. Igaz ez modell függő is lehet.

Egy biztos, mielőtt mosogatógépet választasz, először a mosogatógép méretét érdemes eldönteni, utána jöjjön csak a többi szempont, még így is a bőség zavarával kell megküzdened.

Többet itt tudsz olvasni a mosogatógép témakörben.

Tudtad, hogy a mosogatógép feltalálása egy hölgy nevéhez fűződik? Szerintem nem véletlenül…3 thoughts on “Mosogatógép méretek”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük